10/02/2023 - Turisme

L’art de fer catifes de flors entrarà la seva candidatura a la UNESCO el març del 2024

Entrar a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO és un objectiu des del 2016

Comunicat de la Federació Catalana de Catifaires: 

La presidenta de la Federació Catalana de Catifaires i alhora presidenta de la Coordinadora Internacional de Entidades de Arte Efímero CIDAE, Vicenta Pallarès, ha anunciat oficialment que han rebut la confirmació del Ministerio de Cultura del ferm compromís de presentar la candidatura de “L’art de fer catifes de flors i altres elements naturals” a la UNESCO el mes de març del 2024, com a candidatura Internacional i serà avaluada el 2025.  

Entrar a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO ha estat una aspiració en la qual la Coordinadora Internacional CIDAE, hi treballa des de l’any 2016, i ara cinc països: España, Mèxic, Bèlgica, Itàlia i Malta aporten un bon exemple d’art efímer treballat amb passió i molta dedicació pels centenars de catifaires que creen catifes a pobles i ciutats d’arreu del món.

Vicenta Pallarès ha destacat del contingut de la candidatura que “els catifaires hem sigut capaços de crear un moviment cultural i social, únic al món a l’entorn de l’art efímer, ho hem fet amb constància, amb humilitat però amb convicció.  Mai no havia passat, mai els catifaires eren considerats artistes, ni mai se’ns havia reconegut”.

La candidatura està en fase de revisió i preparació final, en la qual la veu dels catifaires serà escoltada, ja que un dels condicionants que posa la UNESCO per atorgar aquest important reconeixement, és tenir uns documents audiovisuals de les comunitats que practiquen aquesta tradició, explicant que la inscripció contribuirà a garantir la visibilitat i la consciència de la importància del patrimoni cultural immaterial i a fomentar el diàleg, reflectint així la diversitat cultural a tot el món i donant testimoni de la creativitat humana.

Per una altra part, aquesta setmana a la Sala Capitular de la Catedral de Barcelona, s’ha presentat també el projecte “Flower Carpets Art”, que ha obtingut el reconeixement i la subvenció de la Comissió Europea dins el seu programa Europa Creativa.

Durant dos anys, els catifaires catalans portaran el seu art per tota Europa i catifaires de més de 50 entitats de 12 països i de 3 continents diferents interactuaran amb activitats enriquidores. “Això convidarà a les associacions a moure’s de la seva zona de confort, per aprendre noves tècniques, aportar experiències i convertir la seva catifa anual, en obres d’art en constant evolució.  Despertarem inquietuds i ampliarem coneixements, exportant així el nostre art catifaire arreu d’Europa i del món”, ha manifestat Vicenta Pallarès.