19/03/2019 - Hisenda

El Pressupost d’Arbúcies per aquest 2019 ascendeix als 10.900.000 euros, el més elevat que s’ha fet mai

Les grans inversions seran a les noves piscines municipals, a la nova llar de jubilats, per la rehabilitació de la carretera de Fogueres i per al projecte turístic-cultural del vescomtat de Cabrera

El ple de l’Ajuntament d’Arbúcies va aprovar el Pressupost 2019 amb els vots a favor de l’Entesa i els vots en contra del PDeCAT i ERC. Un Pressupost que enguany és de 10.900.000 euros i que l’alcalde, Pere Garriga, va qualificar del més elevat que s’ha fet mai a Arbúcies. Això s’explica perquè el Capítol 1, destinat a sous i salaris dels treballadors municipals, és de 2.900.000 euros. Garriga va explicar que aquest fet es deu als més de 20 plans d’ocupació que té actualment el Consistori. I, per altra banda, la partida d’inversions és d’un total de 3.600.000 euros, ja que per aquest any estan previstes les obres del nou espai d’aigua i salut, format per les noves piscines exteriors, la piscina climatitzada, les noves sales de gimnàs i els vestidors; les obres de reforma de l’actual Hotel d’Entitats que es convertirà en la nova seu de la Llar de Jubilats; l’arranjament de la carretera de Fogueres, que va quedar malmesa per les fortes pluges de la tardor passada; i, finalment, les obres al Museu Etnològic del Montseny i pel nou projecte turístic-cultural del vescomtat de Cabrera. 

No obstant això, Garriga va assenyalar que des de l’Ajuntament es posen tots els esforços per aconseguir finançament d’altres administracions públiques per fer front a totes aquestes inversions. Per això, va destacar que al mes de març, “ja hem aconseguit 650.000 euros en subvencions”. 

Espai d’aigua i salut 
L’alcalde d’Arbúcies va explicar a la sessió plenària que les obres de remodelació de les piscines municipals tenen un cost de 3 milions d’euros i per aquest 2019 se n’han pressupostat 1.900.000 euros. La reforma consisteix en la construcció de les dues piscines exteriors, la nova sala de motors, la nova piscina climatitzada i un edifici que acollirà noves sales de gimnàs i els vestidors. 

Museu Etnològic del Montseny i projecte turístic-cultural del vescomtat de Cabrera 
Dues de les altres grans inversions d’aquest any es destinaran al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, i al projecte turístic-cultural del vescomtat de Cabrera. 
Pel que fa al MEMGA, es duran a terme les obres d’adequació d’algunes de les sales del museu per tal de finalitzar el procés de modernització de tot el discurs museístic i museològic. Així com també es faran els aïllaments per aconseguir una millor climatització de l’edifici, es reformà la teulada de l’edifici i s’adaptarà el recorregut del museu a les persones amb mobilitat reduïda. Una inversió de 575.000 euros dels quals 200.000 euros abonarà l’Ajuntament i la resta es finançarà amb fons FEDER i amb la Diputació de Girona. 
Per altra banda, es farà una gran inversió amb el nou projecte comarcal del vescomtat de Cabrera, dirigit a estructurar una proposta de caire cultural i turístic al voltant del llegat patrimonial i del relat històric del vescomtat de Cabrera, una nissaga que va néixer al castell de Montsoriu. L’objectiu d’aquesta iniciativa és posar en valor el patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera, generar una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis i promoure l’activitat cultural i econòmica entorn dels recursos vinculats al vescomtat.

En aquest sentit, l’alcalde d’Arbúcies va explicar que a Arbúcies s’adequarà l’actual edifici de Can petit Rutllat i de Can Ferragut com a nou Centre de divulgació i investigació de la batllia de Montsoriu. De manera que juntament amb el Museu Etnològic del Montseny es constituirà un espai cultural potent al nucli antic del municipi amb el castell de Montsoriu i el llegat del vescomtat de Cabrera com a eixos vertebradors de tot aquest producte turístic i cultural. Garriga va assenyalar: “Es durà a terme al centre del poble amb la voluntat de continuar dinamitzant el nucli històric i amb l’objectiu de doblar l’afluència de visitants al MEMGA”. Garriga va afegir: “Això ens ha de permetre situar Arbúcies en l’epicentre del producte turístic-cultural del vescomtat de Cabrera. Qui vulgui entendre allò que el vescomtat ha significat a Catalunya, tindrà l’obligació de visitar l’equipament arbucienc”. 

Nova Llar de Jubilats 
Aquest any també serà l’any en què es tiraran endavant les obres de remodelació de l’actual edifici de l’Hotel d’Entitats, que es convertirà en la nova seu de la Llar de Jubilats, actualment situada al carrer Sorrall. La inversió prevista per aquest 2019 per aquest nou espai és de 450.000 euros. 

Carretera de Fogueres de Montsoriu
Finalment, l’última de les grans inversions previstes per aquesta anualitat és l’arranjament de la carretera de Fogueres de Montsoriu. A causa de les fortes pluges del mes de novembre, un tram de la carretera es va esfondrar i la reparació del ferm suposa una despesa de 212.000 euros per l’Ajuntament d’Arbúcies.