12/11/2019 - Hisenda

El Ple de l’Ajuntament d’Arbúcies aprova les ordenances fiscals pel 2020

A la sessió ordinària també es va aprovar l’ampliació del projecte de l’Espai d’aigua i salut de Can Delfí

La sala de plens de l’Ajuntament d’Arbúcies va acollir ahir dilluns la sessió ordinària del ple municipal.

Un dels punts que es van debatre al ple va ser el de l’aprovació del nou projecte d'obres de l’espai d’aigua i salut a la zona poliesportiva de Can Delfí i de la modificació del contracte per a la seva execució. L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, va explicar que el canvi fa referència a una ampliació de l’obra, especialment pel que fa a la coberta de la piscina climatitzada i a fer més grans la zona de vestidors, sales de fitness, musculació i gimnàstica de manteniment. “En cap cas s’augmenta el cost de l’obra que és va adjudicar ara fa prop de dos anys sinó que fem més obra de la que inicialment havíem previst”, afirma Garriga. Un cop adjudicat el projecte en el concurs públic, el preu total de l’obra va baixar, però els tècnics municipals han proposat un seguit de millores que han comportat fer algunes modificacions en el projecte perquè l’espai d’aigua i salut esdevingui un equipament més ampli i funcional.

Aquests canvis també preveuen la separació del sistema de motors de les piscines exteriors i de la piscina climatitzada i un canvi en els accessos al nou espai, entre altres. Aquesta obra està prevista que entri en funcionament la primavera de l’any 2020. L’espai d’aigua i salut està format per una piscina climatitzada, dues piscines exteriors, zona de gespa natural, vestidors, sala de màquines per a musculació i sales diferents per les activitats dirigides que és fan al municipi i que ara estan repartides per diferents edificis. Aquest equipament està ubicat al centre mateix del nucli urbà d’Arbúcies, al costat de la riera, en la zona coneguda com el prat de Can Delfí, el que permet un fàcil accés a peu o amb bicicleta per la major part de la població.

Un dels altres punts que es van tractar a al sessió, van ser les ordenances fiscals per al 2020. En aquest sentit, l’alcalde d’Arbúcies va assenyalar que de la seixantena d’ordenances que hi ha a l’Ajuntament, només se’n canvien 11, de les quals no totes les modificacions fan referència a un canvi de preu, sinó que la major part fa referència a canvis semàntics en els textos reguladors de les ordenances o a la incorporació de noves normatives i eliminació de les que ja estan obsoletes.

Una de les que sí que ha canviat el preu és la de l’Impost de Béns i Immobles (IBI). El valor cadastral de l’IBI urbana passarà del 0,73 per cent al 0,77 el 2020. En canvi, l’IBI rústica baixarà i passarà de pagar-se un 0,92 per cent a un 0,86. En aquest sentit, Garriga va destacar l’IBI feia 4 anys que estava congelat, i que aquest impost és dels més baixos respecte dels que es paguen a la comarca de la Selva. Un altre dels preus que pateix un increment és el de les plusvàlues, que passarà del 2,60 al 2,66 per cent. La taxa de conservació del cementiri també s’apuja, però només d’1 euro, i es passarà de pagar 15 euros l’any a 16.

El rebut de les escombraries també es veurà afectat, i s’incrementarà 1 euro cada més. Els contribuents passaran de pagar 137 euros l’any a 149. Finalment, els menús dels usuaris fixes del servei de menjador de la Llar d’Infants El Jardinet també varia el cost del menú diari i es passa dels 4,10 euros a 4,27, però és congela el cost dels menús eventuals. En aquest cas, cal recordar que des del curs passat la cooperativa Sambucus gestiona el servei de menjador amb el compromís amb el producte de quilòmetre 0 i per afavorir una alimentació saludable.

Per altra banda, tampoc s’apugen ni l’impost de circulació de vehicles a motor ni els preus de la Llar d’Infants per al proper any, així com també és congelen la resta de taxes, ordenances i preus públics. “Des que vam entrar al govern municipal d’Arbúcies hem tingut molt clar que s’havia de prioritzar la bona gestió dels impostos abans que gravar amb majors pagaments a les famílies, i això estem fent” afirma Garriga.