Projecte MOTS

Recuperem de l’oblit paraules del nostre entorn natural

El projecte mOts vol promoure la recuperació de paraules oblidades o en desús relacionades amb el medi natural del la vall d’Arbúcies i el Montseny mitjançant una acció artística.

El projecte combina la memòria històrica, l'art i la natura, i fomenta la implicació i participació activa de la comunitat en la creació i preservació del seu patrimoni cultural.

A través d'una acció artística comunitària, les persones interessades col·laboren en la recuperació de les paraules més autèntiques associades a l’entorn natural d’Arbúcies i el Montseny, per a, posteriorment, retornar-les a la societat mitjançant un grafit. 

Arbúcies, sota la coordinació del Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny – secció Humanitats (Museu Etnològic del Montseny, La Gabella), és una de les 9 localitats seleccionades en aquest primer any de projecte. La direcció artística del projecte és a càrrec de Riudebitlles Territori d'Art (RTd'A) i Joan Manel Riera, de l’Escola de Natura del Corredor, ha donat suport tècnic en la tria dels mots.

El mes de juny es va iniciar el projecte amb una crida al veïnat, entitats i persones interessades en la llengua i amb inquietud pel medi ambient, la història local i la preservació de la memòria oral.

El projecte s’estructura en 3 sessions:

  • Sessió 1: Construir comunitat, compartir i documentar històries. Celebrada el divendres 14 de juny al Museu Etnològic del Montseny.
  • Sessió 2: Tria de mots i disseny i planificació de la intervenció artística. El divendres 28 de juny al Museu Etnològic del Montseny.
  • Sessió 3: Intervenció artística a l’espai públic. Divendres 12 de juliol.


Persones i entitats que han proposat mots

Nuri Tort 
Jordina Boix 
Montse Plana
Glòria Font
Mariona Soler
Sílvia Fontbona
Dolors Pallarols
Anna Colomer
Dolors Galceran
Gemma Font


La Gerència  de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona promouen aquest projecte Mots dins el marc del programa “Parcs i biblioteques... naturalment!”.

Recursos disponibles:

  • L'Arbuciari (2019-2024) Núria Tort
  • Toponímia de la Vall d’Arbúcies (2013-2024 en preparació) Joan Illa i Montse Duran
  • Projecte MOTS: Catàleg Centre Documentació Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Llista bibliogràfica amb més de 70 articles i publicacions sobre sociolingüística i reculls de paraules en desús dels parcs naturals del Montseny i el Montnegre.

Mots preseleccionats

cascueta, eixonar, cocou, brinxa, estepereny, feram, gallaret, gat marc, aulet, suguer, dimoni, rampell, taup, lliroia, marmanya, xin, xombo, escabaiosa, xarbotar, xonbè, escatolit