Museu Etnològic del Montseny, La Gabella

Des dels seus inicis l’any 1985, ha estat concebut com un centre de conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny. La relació entre l’home i el medi, i el treball d’estudi sobre els mecanismes que intervenen en aquesta relació són el marc principal de les seves línies de treball, així com la implicació en la dinamització cultural, social i econòmica del seu territori.

Actualment el MEMGA, situat en un edifici del segle XVII totalment restaurat i adaptat, disposa d’una superfície de 1800m2, amb 15 sales d’exposició permanent en les quals el visitant pot observar els testimonis materials de les diferents comunitats humanes que al llarg de la història han poblat el massís.

Dintre de les seves col·leccions cal destacar a més de les mostres d’oficis artesanals i de la primera industrialització, un extraordinari fons de materials arqueològics dels segles XIV-XVI, testimoni en la seva major part, de la vida quotidiana dels homes i les dones que durant aquest període habitaren el castell de Montsoriu.

La visita al museu, permet al mateix temps, gaudir d’un recorregut pel món imaginari i màgic de la muntanya, recollit en l’audiovisual Llegendes del Montseny.

 

Serveis: 

 • Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny, secció Humanitats.
  Centre de Documentació creat en conveni amb la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament d'Arbúcies l’any 1989. Actualment, s'hi apleguen més de sis mil documents entre llibres, articles, revistes, fotografies, documents sonors i mapes referits als aspectes historicoculturals del massís del Montseny fins a l'actualitat. El catàleg del fons bibliogràfic és consultable on-line: catàleg col•lectiu.
 • Punt d'Informació del Parc Natural del Montseny
  Es troba a la planta baixa del Museu Etnològic del Montseny. La Gabella, gestionat en conveni amb l'Ajuntament d'Arbúcies i la Diputació de Barcelona. Oficina d’informació on es proporciona informació del parc i venda de publicacions relacionades amb el territori del Montseny.
 • Biblioteca especialitzada
  Es tracta de l'àrea de documentació especialitzada en museologia, patrimoni, etnologia, arqueologia, antropologia i història. A més de l'apartat bibliogràfic, l'usuari té a la seva disposició una videoteca i una fonoteca.
 • Arxiu Històric Municipal d’Arbúcies
  En aquest servei es recull un gran volum de documentació sobre Arbúcies. El fons principal és el de gestió municipal, però aquest s'ha enriquit amb importants aportacions patrimonials de particulars i empreses. Inclou també el fons fotogràfic d’activitats municipals i el fons fotogràfic històric. L'usuari de l'arxiu trobarà informació sobre Arbúcies, amb un ventall cronològic que va des del segle XIII fins les darreries del segle XX.