Tots els diputats del Parlament de Catalunya posats en peu i aplaudint, van aprovar recentment la declaració institucional del Parlament de Catalunya que “dona suport a la candidatura per a la inscripció de l’art de crear catifes de flors i altres elements naturals com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO i demana a totes les institucions públiques de referència de Catalunya que s’adhereixin a la iniciativa”.
El Parlament reconeix, amb aquesta declaració institucional, la tasca que duu a terme la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, que treballa des de fa prop de 20 anys per posar Catalunya al mapa del món catifaire i també per consolidar un moviment social, cultural i artístic creat com una xarxa d’interacció cultural. Afirmen que la rellevància que actualment ha adquirit l’art efímer català de crear catifes de flors, es deu a que des de Catalunya les catifes catalanes es projecten arreu, a partir de les diversitats en l’àmbit de la cultura, del patrimoni immaterial i en especial de la cultura popular.
A la demarcació de Girona, l’Associació de Catifaires d’Arbúcies i l’Associació Estores de Raval de Blanes, tindran el seu lloc a la UNESCO, formant part de la Federació Catalana. La vila d’Arbúcies es coneguda per les Enramades, una festa declarada d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1999. Les catifes de flors són documentades a Arbúcies dins de la Festa de les Enramades des de l’any 1947, llavors, i durant molts anys, les Catifes de flors es feien en treball col·lectiu de veïns i veïnes del poble. L’Associació de catifaires d’Arbúcies va néixer l’any 2005, avui acull a més de 60 persones i compta amb la col·laboració de gairebé 1.000 més per fer possibles els més de 3 quilòmetres de catifes de flors que es fan per Enramades. L’associació es reconeguda arreu de Catalunya i de la resta de catifaires del món per el seu treball amb el perfilat de terra vegetal i la manera en com treballen els pètals de les flors.
A Blanes, aviat farà 45 anys que una colla de veïns del barri Raval, d’acord amb el rector del poble van sumar il·lusió i energies per recuperar l’antiga tradició de fer catifes de flors als seus carrers per la Diada de Corpus. L’Associació Estores de Raval de Blanes està formada per unes 20 persones que treballen activament però per la creació de catifes compten amb tothom que s’hi vol afegir del poble. Actualment és aquesta associació qui s’encarrega de tots els detalls de l’organització i han evolucionat en tots els aspectes.
Les disset associacions arreu de Catalunya, que formen part de la Federació Catalana de Catifaires tindran el seu nom en la candidatura que es presentarà aquest 30 de març a la UNESCO, impulsada per la Federació i en la que participen Mèxic, Malta, Bèlgica i Itàlia.
En seu parlamentària, a la Federació se li ha reconegut un lideratge públic. Com a institució de cultura popular, la Federació Catalana d’Entitats Catifaires i les seves obres són conegudes i reconegudes internacionalment perquè assoleixen l’excel·lència, tant per la gran capacitat d’organització, de gestió i de mobilització, com per les obres creades: unes catifes de flors que provoquen gran admiració.
L’elaboració de catifes és un procés complex que implica moltes persones en tasques diferents, és un treball col·lectiu i en equip; té unes característiques que podrien acostar-la a l’artesania, però va més enllà perquè és un element festiu, que ja és considerat art efímer. D’acord amb les dades de les entitats que formen part de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, més de 200.000 persones s’acosten cada any a veure les creacions fetes per prop de 5.000 persones, entre sòcies i col·laboradores.