25/03/2020 - Salut

Talla amb les notícies falses i els rumors sobre el coronavirus

Segueix només informacions de fonts oficials

Les notícies falses i els missatges fraudulents per les xarxes socials, com ara WhatsApp, són quelcom habitual aquests dies que estem vivint. Per això és molt important que quan ens arribin notícies i missatges sense saber-ne la font d’origen, corroborem si aquell missatge que ens fan arribar és verídic o fals. Hem d’evitar contribuir a la propagació de fake news.

Des dels Mossos d’Esquadra informen que en temps de crisi o emergència, la informació veraç prové de fonts oficials i que, sobretot, no es difonguin rumors ja que en els moments que estem vivint, els rumors generen desinformació i alarma social.

Aquests són alguns consells útils per detectar i evitar les fake news.

- En primer lloc, cal desconfiar de tota aquella informació que prové d'un origen desconegut: l'amic del meu cosí, la germana del meu pare diu...

- Les captures de pantalla d'articles de diari o bé piulades a Twitter acostumen a estar manipulades. Reclameu sempre l'enllaç a la notícia original o a la piulada en qüestió.

- Cal anar molt en compte amb els àudios d'origen desconegut. Missatges de l'estil "treballo en un hospital" o "sé de primera mà que..." tenen per costum ser sempre falsos, fixeu-vos que no tendeixen a dir mai el seu nom.

- Intenteu sempre contrastar la informació.

- Limiteu-vos a fer cas als perfils oficials o bé als mitjans de comunicació reconeguts.