10/06/2019 - Política

Arbúcies inaugura la plaça 1 d’octubre

L’acte ha comptat amb els grups municipals, el Ple dels Infants, els Bombers i entitats del municipi

“Els anys que vindran els construirem sobre la base de l’1 d’octubre de l’any 2017. Sobre una victòria deguda a moltes mans i a molts braços. L’esperança de la república”. Aquesta frase del president Carles Puigdemont i llegida per l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, reflecteix l’esperit de l’1 d’octubre, la participació de la ciutadania per fer realitat el referèndum. Una participació que es va voler fer evident a la inauguració de la plaça 1 d’octubre que va tenir lloc ahir diumenge a Arbúcies i que va comptar amb els representants dels grups municipals d’Entesa, PdCAT i ERC, regidors del Ple dels Infants, membres de l’Associació de Bombers Voluntaris d’Arbúcies i ADF, representants de diverses entitats del municipi i desenes de ciutadans. 

L’acte conduït pel regidor de Cultura, Manel Serras, va començar amb un recordatori dels fets ocorreguts durant el Referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i pels quals, el ple de l’Ajuntament va decidir a la sessió extraordinària del passat 11 de setembre posar el nom de Plaça 1 d’octubre a l’espai que fins llavors s’havia anomenat Can Quiquet. 

Les entitats i associacions del municipi van ser les encarregades de llegir els textos dels presos i exiliats polítics que es troben a la mateixa plaça. Núria Tort com a representant de l’ANC, Maria Carme Viñas com a membre de l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Arbúcies, Jordi Rubio com a president de l’Associació de Festes Joves, Anna Casals com a representants d’h6 Teatre, Maite Tarrés com a membre de l’Associació de Geganters i Grallers, Montse Plana en representació de l’Associació de Dones i Jaume Tarrés com a representant dels Gratanúvols del Montseny. 

Els Bombers d’Arbúcies i els ADF com a garants de l’exercici de la democràcia durant la jornada del Referèndum també van tenir un paper protagonista a l’acte d’inauguració. Per aquest motiu, Jordi Ribes i Joan Tort van ser els encarregats de fer els parlaments com a representants de l’Associació de Bombers Voluntaris d’Arbúcies. 

Ribes en el seu discurs va voler recordar les vivències dels bombers. “Va ser un dia molt especial en què els sentiments estaven a flor de pell i, per valents que vulguem ser o semblar, les llàgrimes no s’aturaven. Eren moments especials on es veia un poble unit, sense diferències i amb un únic objectiu: votar”. Ribes també va assenyalar: “Sí aquell 1 d’octubre tot va anar a la perfecció no va ser només per la feina dels bombers, sinó perquè Arbúcies és un poble en què la gent respon a les adversitats sigui col·lectivament o particularment expressant la seva força”. 

Per la seva banda, Tort va començar el seu parlament posant de manifest la il·lusió de poder viure la inauguració d’una plaça que per a tots els arbuciencs i catalans representa un dia molt especial. I va recordar que si el cos de bombers d’Arbúcies és el que és actualment és gràcies “a tirar endavant el que era un cos d’emergència puntual i amb poques actuacions dins del municipi, però que al llarg dels anys s’ha convertit en un cos de bombers que dia a dia està al servei de la ciutadania”. 

Tot seguit va ser el torn dels representants municipals amb les intervencions d’Ester Soms d’Esquerra Republicana de Catalunya, de Joaquim Bohils del PdCAT i Jaume Salmeron per Entesa per Arbúcies. 

Soms va reivindicar la tasca feta per totes aquelles persones que van fer possible l’1 d’octubre i va afirmar: “Aquella data només va ser un pas més de tots els que ens queden per aconseguir la república catalana”. Bohils, per la seva banda, va tenir un record per als presos i exiliats polítics i va denunciar la situació d’injustícia que s’està vivint. “Avui, recordant un acte de radicalitat democràtica com va ser l’1 d’octubre, inaugurem una plaça i no se m’acut una manera millor de fer-ho que posant-la en funcionament i lluitar per fer una societat més lliure, més justa i més democràtica”, va concloure el regidor. 

“L’1 d’octubre va ser de tots: dels partits polítics, de les entitats, de l’ANC, d’Òmnium Cultural, dels CDR, de gent que a títol personal va fer tot el que va poder perquè aquest Referèndum fos una realitat”, va afirmar el tinent d’alcalde. Salmeron va seguir: “L’1 d’octubre va ser l’acte de desobediència civil pacífic més gran de la història contemporània d’Arbúcies”. 

“L’1 d’octubre no s’entendria sense unes institucions com la Generalitat de Catalunya i Carles Puigdemont al capdavant, i els ajuntaments de tot el país, però tampoc s’entendria sense els centenars de treballadors i treballadores que de manera voluntària i sense cobrar res van estar al peu del canó”, va assegurar Salmeron. I va continuar: “ I, evidentment no s’entendria sense la voluntat col·lectiva i decidida per expressar que volíem ser república no perquè ens haguem imaginat un futur ideal, tot té dificultats, volem ser república per millorar la vida de la nostra gent. Volem un país nou perquè la gent visqui millor. Seguirem treballant perquè aquesta república sigui ben aviat una realitat”, va concloure Salmeron. 

L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, va ser l’encarregat de llegir el text del president Carles Puigdemont en el qual agraeix al poble d’Arbúcies que el referèndum fos possible gràcies al coratge i al compromís dels voluntaris, entitats i col·lectius. “Aquesta victòria no hauria estat possible, de cap manera, sense l’apoderament ciutadà. Arbúcies va exercir la democràcia amb un esclat de civisme admirable per fer un país millor, més just i de prosperitat”, va concloure. 

Finalment, els regidors de l’Ajuntament amb els regidors del Ple dels Infants van descobrir la placa de la plaça 1 d’octubre com a símbol del futur del nostre poble. L’acte va acabar amb el cant d’Els Segadors.