14/11/2019 - Medi Ambient

Aprovat el projecte de substitució del col·lector dels carrers Magnes i Sorrall

Les obres tindran un cost de 153.000 euros, que finançarà l’ACA

El ple de l’Ajuntament d’Arbúcies va aprovar el projecte de substitució i protecció de dos trams de col·lector de la xarxa de sanejament en alta d’arbúcies. Es tracta d’un projecte que finançarà en la seva totalitat l’Agència Catalana de l’Aigua i tindrà un pressupost de 152.995,63 euros i que permetrà substituir el col·lector situat sota els carrers Magnes i Sorrall i substituir l’actual canonada de la resclosa de Can Xacris.

Les obres consistiran a substituir l’actual tub per un de més modern i eficient de 50 i 60ml, tal com es va fer amb la part del col·lector que va des del carrer de la Riera fins a la depuradora. A més, el tub de la banda del carrer de Magnes quedarà amagat per una paret de pedra vista i, el del costat del carrer Sorrall també quedarà amagat gràcies al caixó de formigó que s’hi construirà, tal com ja es va fer des de la resclosa del Pont Vermell fins a aquest punt. A més, també es reformarà la resclosa de Can Xacris. L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, assegura: “Després de totes aquestes actuacions a la xarxa de clavegueram d’Arbúcies, ja s’hauran executat més d’un 70 per cent del total de les millores que són necessàries”.

El govern municipal de l’Ajuntament d’Arbúcies està treballant, des de fa anys i en diverses fases, en la millora de la separació d’aigües residuals i pluvials de la xarxa de clavegueram del municipi. Unes inversions que, a banda de millorar l’estètica del poble, tenen com a objectiu principal ser més curosos amb el medi ambient i controlar els abocaments que van directament a la riera d’Arbúcies, una zona que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural.
El sistema de clavegueram és un servei bàsic que a Arbúcies es va començar a construir entre els anys 1900 i 1902 als carrers Magnes, Camprodon, Vern i plaça de la Vila. A mesura que el poble va anar creixent també ho va anar fent la xarxa fins que el 1982 donava cobertura a les 4.700 persones que vivien al poble.

Des dels anys 80 fins ben entrats al segle XXI, la població arbucienca ha anat augmentant fins arribar als 6.500 habitants d’avui dia, de manera que la xarxa de clavegueram que hi havia construïda fins llavors va quedar insuficient i obsoleta i provocava abocaments incontrolats a la riera, obstruccions dins el col·lector i desbordaments d’aigües fecals a vivendes del costat de la riera.

Per aquest motiu, s’han anat fent diverses actuacions per adequar el clavegueram a les necessitats actuals. Les més importants són l’eliminació del conegut com a pont tibetà, que travessava la riera, i la construcció de la resclosa del Pont Vermell, obra que va tenir lloc a finals del 2015 i principis del 2016; la substitució d’una part del col·lector, que es va fer durant el 2018, i l’arranjament de la resclosa del Molí de les Pipes, que s’ha dut a terme aquest 2019. Així com s’han aprofitat les obres de reforma dels carrers Camprodon, Castell, Montseny, travessia Montseny, Prat de Can Delfí, Sorrall, Ramon Pagès, travessia Vicenç Bosch, Riera i Pont Vermell per separar les aigües pluvials i residuals.

Supressió del pont tibetà i construcció de la resclosa del Pont Vermell
Al desembre del 2015 es van començar les obres per a l’eliminació de l’estructura que penjava a la riera i que anava des del carrer Magnes fins al carrer Sorrall i que rebia el mal nom de pont tibetà. Els treballs van consistir a fer de nou tot el clavegueram d’aquesta zona, de manera que la connexió entre la part del col·lector que transcórrer pel costat del carrer Magnes, es va connectar amb el de la banda del carrer Sorrall a l’alçada del carrer de la Riera a través del col·lector que es va cobrir amb la resclosa del Pont Vermell.

Fins al moment, el col·lector del carrer Magnes quedava molt més amunt de la riera, per això es va traslladar i es va instal·lar al costat de la riera, on hi havia un rec en desús. D’aquesta manera, el tub es va poder amagar dins el rec i evitar que quedés a la vista en un espai natural.
Aprofitant aquests treballs, es va treure tota la sorra provinent de les obres de l’Eix Transversal i que havien quedat acumulades en aquest sector, i també garantir el pas d’aigua constant a la zona d’horts del Solei i millorar l’estètica d’un dels llocs més emblemàtics del municipi amb la creació d’una làmina d’aigua a la mateixa resclosa per fer més atractiu aquest espai.

Substitució de l’antic col·lector de formigó per un de polièster
La següent gran reforma del sistema de clavegueram arbucienc va tenir lloc durant el segon semestre del 2018. El tram de col·lector que anava des de la placeta del carrer de la Riera fins a la depuradora es va haver de substituir, ja que el que hi havia fins llavors havia quedat insuficient pel volum d’aigües residuals que hi circulaven. El tub estava compost per una canonada de formigó de 400 mm de diàmetre i es va canviar per una nova canonada de 630 mm de diàmetre de polièster i de millor qualitat. Unes obres que permeten evitar els abocaments incontrolats a la riera i reduir les tasques de manteniment i allargar la durada del tub.

Reparació de la resclosa del Molí de les Pipes
El mes de març van finalitzar les obres de la nova resclosa del Molí de les Pipes. Una infraestructura feta amb pedres, semblant a la resclosa que ja es va construir al Pont Vermell, i que ha permès substituir l’antiga resclosa, feta de sacs de sorra i pedres i que es malmetia cada vegada que augmentava substancialment el cabal de l’aigua de la riera.

Es tractava d’una reforma que es reclamava des de feia 20 anys, ja que quan es produïen riuades, la força de l’aigua rebentava o arrossegava els sacs de sorra que formaven la resclosa i els escampava torrent avall. La nova infraestructura és respectuosa amb el medi natural que l’envolta, amb la seva escala de peixos, el pendent, la sortida d’aigües per garantir el flux del cabal ecològic, entre d’altres aspectes mediambientals. En aquest sentit, l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha assenyalat que les obres han de servir per esmenar el problema ecològic que suposava i “garantir el cabal ecològic de la riera, l’abastament d’aigua potable a la gent d’Arbúcies i aigua pels regants, així com s’ha fet un canal perquè els peixos puguin remuntar la riera sense problemes”.

Arranjaments de la xarxa aprofitant la reurbanització d’alguns carrers
En els últims any 6 anys s’han dut a terme la reforma i reurbanització dels carrers Camoprodon, Castell, Montseny, travessia Montseny, Prat de Can Delfí, Sorrall, Ramon Pagès, travessia Vicenç Bosch, Riera i Pont Vermell, entre d’altres. Aprofitant aquestes obres, s’han realitzat els treballs per separar les aigües pluvials i residuals, ja que fins al moment, l’aigua de la pluja que es recollia a través de les canals de les teulades i de la calçada anava a parar al col·lector i d’aquí a la depuradora. Amb aquesta separació, les aigües pluvials retornen a la riera sense la necessitat de passar per la depuradora.

En aquest sentit, l’alcalde explica que gràcies a aquestes obres de millora, s’ha permès reduir el flux de metres cúbics que van a parar a la depuradora i, així, allargar la vida útil de la instal·lació i que funcioni amb més eficiència. Garriga ha recordat que la Generalitat de Catalunya paga a l’Ajuntament pel manteniment de la depuradora i que en 8 anys, la conservació d’aquesta infraestructura ha passat de tenir un cost de 225.000 euros a ser de 180.000, gràcies a la reducció del flux d’entrada d’aigües pluvials.

Finalment, l’alcalde explica que aquestes obres de reforma del clavegueram es duen a terme per fases perquè l’Ajuntament treballa amb l’Agència Catalana de l’Aigua i es van fent a mesura que es van aconseguint les subvencions. “Ara ja tenim la subvenció per fer aquesta nova fase, per això es tirarà endavant”, assegura. “S’han invertit molts diners en la millora de la xarxa. Unes obres que no ens permet lluir, però que són molt necessàries, sobretot per evitar futurs problemes”, acaba dient Garriga.