30/07/2020 - Joventut

El 28è camp de treball de Montsoriu posa al descobert les restes d’un gran fossat

El de Montsoriu ha estat un dels pocs camps de treball que s’han dut a terme enguany

Aquesta setmana ha finalitzat el 28è Camp de Treball d’Arqueologia a Montsoriu, amb la participació d’una desena de joves catalans. Enguany, l’oferta de camps de treball a Catalunya s’ha hagut d’adaptar a causa de l’actual situació de crisi sanitària de la Covid-19, però el de Montsoriu s’ha pogut mantenir i celebrar un any més.

Aquest any els treballs arqueològics s’han concentrat en la delimitació d’un fossat al pla exterior del castell, que servia de protecció a una gran torre central (de 7x6 metres). L’excavació parcial d’aquest fossat, de 3 metres de fondària i uns 4 metres d’amplada, ha permès recuperar un conjunt significatiu de materials arqueològics dels segles XIII-XIV (monedes, plaquetes de metall, restes ceràmiques de la vaixella de taula...).

Els joves participants han pogut conèixer de primera mà, durant les 2 setmanes que ha durat el camp de treball, les tècniques d’excavació arqueològica, la classificació i cronologia dels materials medievals recuperats...

Les dades aportades per l’excavació reforcen la imatge del gran castell inexpugnable que va descriure el cronista reial Bernat Desclot a finals del segle XIII i que definia Montsoriu “com un dels bells e nobles del món”. Una fortalesa formada pels dos recintes superiors del castell actual de Montsoriu, la torre de les Bruixes (situada al nord del turó) i tot el recinte emmurallat exterior, protegit per aquesta gran fortificació descoberta a la seva part central. Un conjunt de fortificacions, que configuraven un perímetre emmurallat de prop de 650 metres.

Aquest camp, organitzat des de l'any 1993, compta amb la coordinació de la cooperativa NaturJove, la direcció tècnica dels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny i el suport de l’Ajuntament d’Arbúcies i el Patronat de Montsoriu i s’inscriu en el marc dels camps de treball de l’Agencia Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya . Des de l’any 1993, hi han passat més de 1.500 joves d’arreu del món.