19/07/2019 - Igualtat

Per una Festa Major lliure de sexisme i plena de respecte

A la zona de barraques hi haurà un punt lila per atendre els casos d’agressions masclistes

Les festes majors són l’espai on els i les arbucienques deixem de banda les nostres ocupacions quotidianes per trobar-nos, passar-nos-ho bé, esbargir-nos i socialitzar-nos.
Però les festes no són una illa en la lluita diària. Són un reflex de les estructures socials en què es reprodueixen comportaments masclistes i les seves conseqüències.

Als espais de festa sovint es produeixen agressions sexistes, moltes vegades justificades amb l’argument de “per festes tot s’hi val”, o escudant-se sota el paraigua de l’alcohol i altres substàncies. “Volem dir ben alt i ben clar que cap argument és vàlid ni permissible per justificar cap comportament que ens faci sentir incòmodes. Exigim un consum i un comportament responsable. No hem de permetre que aquest context serveixi com a excusa per donar més marge a situacions i actituds que són totalment negatives per a la salut i la integritat de les persones”, ha assegurat la regidora d’Igualtat, Anna Rotllant.

Rotllant ha explicat que per aquet motiu, des de l’Ajuntament, les entitats i col·lectius que organitzen les festes i la gent que hi participa, no tolerem cap tipus de conducta violenta o discriminatòria, ni en el nostre espai de festa ni enlloc i actuarem en conseqüència.

Des de la Regidoria d’Igualtat expliquen que durant la Festa Major d’enguany estarà actiu el protocol d’actuacions contra les conductes sexistes. Als carrers del poble hi haurà cartells de sensibilització i informació i al recinte de barraques hi haurà rètols informatius per saber on adreçar-se en cas de viure o veure una agressió i és muntarà un Punt Lila (punt informatiu i d’atenció en cas d’agressió) de les 12 de la nit a les 3 de la matinada, amb dones amb formació específica per a desenvolupar aquesta tasca. A partir de les 3 h, en cas necessari, l’atenció serà a càrrec de la Policia Local, personal de l’empresa de seguretat privada i de les ambulàncies i els responsables de les barres. El telèfon de la Policia Local d’Arbúcies és el 686 945 650 i el d’emergències, el 112. El telèfon d’atenció 24 hores a les víctimes de violència masclista és el 900 900 120.

Perquè volem tenir unes festes lliures d’agressions masclistes.
Perquè volem espais de festa i oci igualitaris, contribuint en la creació d’espais on ens puguem relacionar de manera lliure i desitjada.
Perquè és important poder gaudir de les festes sense por, on les persones es puguin sentir segures i amb confiança per donar una resposta davant les agressions masclistes.
Perquè és responsabilitat de totes i tots. 
Per unes festes lliures de sexisme i plenes de respecte!