21/11/2022 - Igualtat

25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

S’han organitzat diferents tallers i activitats durant tota la setmana

Cada 25 de novembre des del 1999 commemorem aquest dia arreu del món per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones i que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació.

Aquest dia es recorda la data en què es produí el violent assassinat de tres germanes, Patria, Minerva i Maria Teresa Mirabal, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana el 1960.

“Si me matan, sacaré los brazos de la tumba y seré más fuerte”, proclamava l’activista dominicana Minerva Mirabal, a principis dels 60, quan advertia que el règim de Rafael Trujillo tenia intenció d’acabar amb el seu activisme, utilitzant tots els recursos de la dictadura.

Al 1981 el moviment feminista llatinoamericà va una fer crida per commemorar la data de l’assassinat de les germanes Mirabal. Va ser, doncs, aquest esdeveniment el que Nacions Unides va considerar per establir el 25N com a data pel dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

A Arbúcies, s’han organitzat diferents activitats per commemorar el 25N. El dimecres 23 de novembre al matí, el CAP d’Arbúcies farà un taller sobre emocions en femení. I, l’endemà, el 24 de novembre, des d’Espai Mantram es realitzarà un taller sobre empoderament.

El divendres 25 de novembre, al matí tindrà lloc una xerrada amb el títol Tinc dret a posar límits? I, a 2/4 de 8 del vespre a la plaça 1 d’Octubre, se celebrarà l’acte central de commemoració del 25N amb la lectura del manifest. Finalment, el dissabte 26 de novembre es farà un taller de ioga a càrrec d’Espai Sangha.

A banda d’aquestes activitats programades, també es convida a totes les nenes i dones de la vila a participar al Cabaret multicultural. Si hi estàs interessada, envia un correu a theflyingomelette@gmail.com abans del 30 de novembre.

Des dels centres educatius, l’Institut Montsoriu, l’Escola Vedruna i l’Escola Dr. Carulla commemoraran el 25N durant tota la setmana a través de diferents activitats com lectura de contes, reflexions, propostes, articles periodístics sobre violència de gènere...I, a més, l’Escola Vedruna oferirà un itinterari guiat sobre l’ODS 5 (igualtat de gènere) durant el cap de setmana del 26 i 27 de novembre.

Trobareu més informació de tots els actes a les xarxes socials de l’Ajuntament i aquí