13/09/2021 - Educació

Comença el curs escolar 2021-2022 amb la flexibilització d’algunes mesures contra la Covid-19

La mascareta segueix sent obligatòria però desapareix la quarantena per aquells alumnes vacunats amb la pauta completa

Els centres educatius arbuciencs donen el tret de sortida al nou curs escolar 2021-2022 aquest dilluns 13 de setembre. Un curs que seguirà marcat per les restriccions contra la Covid-19, però amb algunes novetats respecte el curs anterior. 

El curs arrenca amb la variant delta, molt més contagiosa, com a predominant, però amb més del 70 per cent de la població immunitzada (ja sigui perquè estan vacunats o perquè han passat la malaltia), i amb l’experiència adquirida del curs passat. Aquesta experiència, juntament amb la millora dels principals indicadors epidemiològics, han permès flexibilitzar algunes de les mesures de prevenció que es van seguir el curs passat.

La principal mesura que ha canviat respecte l’any anterior és que els alumnes vacunats amb la pauta completa o que hagin passat la malaltia en els últims sis mesos ja no han de fer quarantena si hi ha un contagi al grup i poden continuar fent classe de forma presencial. En canvi, els no vacunats sí que s'han de confinar a casa com a contacte estret i continuaran tenint classe, però de forma online. Des d’aquí recordem que la vacunació està autoritzada a partir dels 12 anys i és gratuïta i que hi ha disponibilitat de cites al CAP d’Arbúcies per a totes aquelles persones que es vulguin vacunar. 

Les altres mesures que s’hauran de prendre a les aules són les següents: 

-    Les entrades continuaran sent esglaonades. Es pot fer coincidir més d'un grup estable alhora per la mateixa entrada o sortida.
-    La mascareta continua sent obligatòria per a tot el professorat i personal del centre i també per a l'alumnat a partir 6 anys en endavant. L'alumnat se la pot treure al pati o en activitats a l'aire lliure, sempre que no es barregin amb altres grups bombolla. Tampoc cal portar mascareta per fer educació física si es fa en espais exteriors.
-    Les famílies poden accedir al pati, sempre que per fer-ho no hagin d'entrar a l'edifici. Els pares i tutors d'alumnes d'infantil (P3, P4 i P5) els poden acompanyar a l'aula en la fase d'integració. Quan sigui necessari, poden fer reunions presencials amb els tutors.
-    Ja no cal prendre la temperatura als alumnes en arribar a l'escola de forma sistemàtica, però les persones amb símptomes no poden entrar al centre. 
-    No es pot anar a l'escola si es té algun dels símptomes compatibles amb la Covid-19, com:

  •  Febre o febrícula (per sobre de 37.5ºC)
  • Tos
  • Dificultat per respirar
  • Mal de coll*
  • Refredat nasal*
  • Fatiga, dolors musculars i/o mal de cap
  • Mal de panxa amb vòmits o diarrea
  • Pèrdua d'olfacte o gust (infants grans i adolescents)

*Només si apareixen conjuntament amb algun altre símptoma de la llista.

  • Tampoc si s'és contacte estret d'un positiu en els últims 10 dies (excepte vacunats amb pauta completa), s'està en quarantena o a l'espera d'un resultat d'una PCR.

-    Es mantenen les mesures d'higiene com el rentat de mans, l'ús de gel hidroalcohòlic i la ventilació d'aules, però ja no cal desinfectar contínuament els espais dins de l'horari lectiu.
-    Es faran PCR o test d'antígens als contactes estrets, encara que no tinguin símptomes. La PCR es farà als docents o l'alumnat que no ha passat la malaltia i que no està vacunat amb pauta completa. Han de fer quarantena de 10 dies i PCR gratuïta entre el quart i sisè dia.
Els docents i l'alumnat de secundària (ESO, batxillerat i FP) vacunats amb pauta completa o que hagin passat la malaltia hauran de fer-se un test d'antígens. L'escola proporcionarà a les famílies un document amb el qual podran anar a fer-se la prova a una farmàcia, sense cap cost per a l'usuari. Si són negatius, podran tornar a l'escola l'endemà. En canvi, en el cas d'infants immunitzats d'educació infantil (també de l'escola bressol), primària i educació especial, el test d'antígens anirà a càrrec de l'atenció primària. El departament els indicarà on poden anar perquè sigui àgil i ràpid.