22/05/2020 - Cultura

El Museu Etnològic del Montseny documenta la tasca dels Makers del Baix Montseny al projecte Memòries d’una pandèmia

El Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies, integrat dins la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya, és un dels 22 museus de Catalunya que han endegat la iniciativa Memòries d’una pandèmia. Aquest projecte engloba tots els museus de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya i de la Xarxa de Museus i Monuments d’Història de Catalunya.

Un dels projectes que s’està documentant és la iniciativa Makers del Baix Montseny. Aquest col·lectiu, format per persones apassionades pel món de la impressió 3D, amb la col·laboració d’algunes empreses (com Metàl·lics Casanova d’Arbúcies) i amb el suport d’alguns ajuntaments, ha estat produint de manera desinteressada, milers de productes (viseres protectores, obre portes, salva orelles...) destinats als CAPS de la zona del Baix Montseny, a l’Hospital de la Vall d’Hebron, a l’Hospital de Sant Joan de Déu, Hospital de Sant Celoni...; a les residencies de gent gran, a les associacions de comerciants de moltes poblacions...

Segons Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny: “Aquesta campanya coordinada ens permetrà fer una lectura transversal i en clau de país, i desenvolupar un projecte comú de divulgació que ens ajudi a interpretar des del present l’impacte d’aquesta pandèmia als nostres territoris i deixar els testimoniatges per a les generacions futures”.

Com participar?
L’objectiu és incentivar la participació de la gent, tan a nivell individual com de les entitats o col·lectius. Així es pretén recopilar: dibuixos o altres materials elaborats individualment o col·lectiva per fer front a la pandèmia, EPI (guants, màscares, bates i altre material sanitari...), cartells de tancat per Covid-19, objectes domèstics que reflecteixen la vida sota mesures de quarantena i distanciament social; nous productes creats per empreses i indústria; obres d'art a l’espai públic... En el pla documental els suports poden ser: fotografies, vídeos, arxius d’àudio…

Les persones interessades es poden adreçar al correu electrònic memga@arbucies.org i quan el Museu pugui tornar a obrir portes i atendre la recollida presencialment contactarà amb els interessats per avaluar la donació i activar els mecanismes necessaris per fer-la efectiva.