23/09/2022 - Notícies

Arbúcies inaugura l’Espai Cabrera, la porta d’entrada per descobrir el vescomtat de Cabrera i els seus tresors

L'Espai Cabrera donarà contingut a l’oferta ja existent a l’entorn del castell de Montsoriu i a altres elements patrimonials dels Cabrera a la comarca de la Selva

Aquest divendres 23 de setembre s’ha inaugurat a Arbúcies el nou Espai Cabrera amb la presència de la directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández; del president Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; el diputat, Josep Maria Bagot; i l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga. 

L’Espai Cabrera, un edifici de nova planta, integrat dins l’estructura del Museu Etnològic del Montseny (MEMGA) constitueix la porta d’entrada per descobrir el vescomtat de Cabrera i suposa un salt endavant pel que fa a la proposta turística i cultural al voltant d’aquesta gran nissaga medieval, de la qual ens ha arribat un llegat patrimonial, cultural, històric molt extens. 

La directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández, ha explicat: “Els museus del segle XXI han esdevingut instruments de transformació social i desenvolupament econòmic dels territoris que els acullen i alhora un reflex de la voluntat de la mateixa comunitat en participar en la tasca col·lectiva de la construcció de la identitat del nostre propi país. Aquest és un bon exemple”. Hernández també ha incidit en què “cal posar a la ciutadania en el centre de les nostres polítiques culturals, millorant els serveis que els oferim i l’experiència o vivència vinculada al patrimoni”.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha destacat la importància d’aquesta actuació dins el marc del projecte Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera, liderat i promogut pel propi Consell Comarcal de la Selva i amb la col·laboració de 13 municipis de la comarca de la Selva. En aquest sentit, Balliu ha explicat que projecte que ha permès posar en valor el patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera, generant una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l’activitat cultural i econòmica entorn als recursos vinculats al Vescomtat. 

Per la seva banda, l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha assenyalat: “Aquest espai ens permet recuperar una part molt important de la nostra història i situar la nissaga del vescomtat dels Cabrera al lloc que els hi correspon a la història de Catalunya". I ha afegit: “Aquest equipament situa, una vegada més, Arbúcies al centre de la història del nostre país, i aquí és pot veure aquesta història explicada didàcticament  i d’una manera innovadora, per a tothom"

El diputat Josep Maria Bagot, ha assegurat que tots som conscients de la importància per a la Selva del vescomtat de Cabrera, una de les senyories feudals més rellevants de Catalunya entre els segles XI i XIX. El repte i el deure de les institucions és contribuir a conservar i divulgar tot el seu ric llegat patrimonial, imprescindible per conèixer la nostra història i saber interpretar el present. Aquest Espai Cabrera permetrà oferir una visió global de tot el que va significar el vescomtat per al territori català».

Museografia i produccions audiovisuals
L'Espai Cabrera donarà contingut a l’oferta ja existent a l’entorn del castell de Montsoriu i a altres elements patrimonials dels Cabrera a la comarca de la Selva. A la planta baixa del nou equipament, s'hi ha ubicat una gran sala de projeccions polivalent, amb capacitat per a 70 persones, on es projectarà l’audiovisual Els Cabrera, el poder d’una gran nissaga. 

Aquesta projecció explica els orígens dels vescomtes de Girona-Cabrera i com, al voltant del terme del castell de Montsoriu (el nucli inicial del seu patrimoni), van arribar a convertir-se en una de les nissagues més importants de la Catalunya medieval. Montsoriu va ser durant 400 anys el cap i casal del vescomtat de Cabrera i el centre del seu poder.

Per explicar això ha sigut necessari emprendre un important projecte de creació de tres grans models virtuals del castell de Montsoriu per tal d’explicar com va anar evolucionant al llarg dels segles. Aquest treball ha sigut possible mercès a la informació recollida al llarg de 30 anys d’intervencions arqueològiques en el castell dirigides pel Museu Etnològic del Montseny.

Un patrimoni que ara l’Espai Cabrera, ens acosta mitjançant la tecnologia 3D i una producció cinematogràfica d’alta qualitat, on escenaris històrics i personatges recreats permeten reviure amb tot el seu esplendor una de les històries més apassionants del nostre passat. 

La creació d’aquests models virtuals s’ha realitzat dissenyant-los, construint-los i utilitzant les últimes tecnologies perquè aquests models puguin servir per a projectes futurs, com a punts de realitat virtual i realitat augmentada al Museu o al castell de Montsoriu.
L’audiovisual resultant està centrat en tres àmbits: l’evolució arquitectònica del castell; l’àmbit territorial del vescomtat de Cabrera i la seva evolució al llarg de l’edat mitjana, i la història de la família vescomtal.

S’ha produït amb una alta qualitat cinematogràfica, digna de les millors sèries de ficció del moment, tant pel que fa a la producció, les reconstruccions històriques amb actors reals, com en els models virtuals i les imatges digitals.

Un nou equipament cultural

L’Espai Cabrera, amb més de 600m2 de superfície, ressalta per la seva façana oberta al carrer Major amb una entrada més visible i acollidora. A la planta baixa hi destaca l’àmplia sala audiovisual. I la planta superior inclou un gran espai dedicat a la recerca, amb una important zona d’arxiu de 500 metres lineals de prestatgeries, i de gestió i divulgació acadèmica dels fons bibliogràfics i arxivístics conservats. 

D'aquesta manera, doncs, el nou Espai Cabrera complementa a la perfecció el MEMGA, que ha esdevingut un centre d'exposició, conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del Montseny i la comarca de la Selva, des que es va inaugurar els anys 80.

Aquestes obres, portades a terme pel Consell Comarcal de la Selva, amb un cost d’1.013,631,85 euros, s’han finançat a càrrec de Fons Europeus per al Desenvolupament Regional (FEDER), l’Ajuntament d’Arbúcies, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.

Aquelles persones que ho vulguin podran visitar aquest nou espai durant les portes obertes que es faran aquest cap de setmana del 24 i 25 de setembre dins l’horari d’obertura (d’11 a 14 h i de 16.30 a 19 h). I també es faran visites guiades a l’espai que s’han organitzat per dissabte i diumenge a les 11 i a les 12 del matí. Per inscriure’s per a la visita guiada, només cal enviar un correu a memgarecepcio@ajarbucies.cat o trucar al telèfon 972 860 908.