23/09/2019 - Festes

L’art efímer de les catifes de flors, protagonista a Arbúcies a la XIV Trobada de Catifaires de Catalunya

A la trobada hi han participat municipis d’arreu de Catalunya, així com també els pobles gallecs d’Ames i Bueu i representants italians

Arbúcies ha esdevingut l’amfitriona de la XIV Trobada de Catifaires de Catalunya d’aquest cap de setmana. Una jornada que ha permès reunir als diferents municipis que tenen l’art efímer com a tradició en la seva cultura popular.

La pluja de dissabte va alterar el programa d’actes de la trobada, ja que la confecció de les catifes de flors naturals havia de tenir lloc dissabte al matí i es va haver d’ajornar fins a diumenge. Tanmateix, dissabte, els participants van poder celebrar l’assemblea ordinària de la Federació al Museu Etnològic del Montseny i també van fer l’ofrena floral a la Verge de la Pietat, ja que la trobada coincidia amb la celebració de l’Aplec de la Capella. A 2/4 de 2 del migdia, a la sala de plens de l’Ajuntament es va celebrar la recepció de tots els catifaires. A l’acte institucional hi van participar els regidors i alcalde del consistori, així com també hi van prendre part la presidenta de la Federació de Catifaires de Catalunya, Vicenta Pallarès i el president de l’Associació de Catifaires de Catalunya, Joan Vela. Durant l’acte es va fer entrega del guardó de la fulla d’Arbúcies als representants de cada municipi. Tot seguit, es va celebrar el dinar de germanor.

Les activitats es van reprendre diumenge al matí amb la confecció de les catifes al carrer Camprodon. En total, es van elaborar 8 catifes. L’Associació Montseny Guilleries va confeccionar la catifa de benvinguda, com ja és tradició en el diumenge de Catifes; la Federació Catalana d’Entitats Catifaires també va elaborar la catifa Una trobada de germanor; l’Associació cultura i tradició de Ripollet va confeccionar el Vitrall modernista de la Casa FelipEl pescador i la sirena va ser obra de l’Associació de Catifaires de dalt de la vila de Badalona; l’Associació acció cívica calderina va elaborar la catifa Dona d’aigua; l’Asociación de aflombristas de Bueu va confeccionar O gaiteroAmes, camino de peregrinos va ser la catifa confeccionada per l’Asociación cultural San Xoanciño, Alfombristas de Ames; i, finalment, l’Associació de Catifaires d’Arbúcies va representar en una catifa Les fonts de bomba d’Arbúcies.

Al migdia, els Serafins van animar la trobada amb la seva música al carrer Camprodon i, a les 5 de la tarda, els gegants i grallers d’Arbúcies amb la desfeta de les catifes van posar el punt i final a la XIV Trobada de Catifaires de Catalunya.

La delega d’alcaldia, Maria Tayeda, ha assenyalat: “Estem molt satisfets d’haver pogut acollir la XIV Trobada de Catifaires, ja que suposa un gest de reconeixement a Arbúcies per la seva llarga tradició catifaire i la gran tasca que s’ha realitzat al seu voltant”. Tayeda també ha destacat que aquestes jornades permeten conèixer les diferents tècniques, dissenys i flors que utilitzen els altres municipis a l’hora de fer catifa, així com també la seva història.