Què és per tu ser d’un poble del Montseny? Aquesta va ser la pregunta que va donar el tret de sortida per a que els alumnes de 6è A i 6è B de l’escola Doctor Carulla creessin un rap on expliquen amb paraules i música com és viure al Montseny. En les cançons els alumnes ens parlen del poble, de l’escola, de les muntanyes, del castell... però també de les seves vivències, sentiments i emocions.
Al llarg de tot el procés els alumnes han pogut expressar de manera creativa les seves emocions i pensaments, han treballat la identitat i la seva relació amb el medi. Han escrit, rimat i rapejat, treballant vocabulari, gramàtica, figures retòriques, ritme i capacitat d’expressió. Han treballat en grup, col·laborant i ajudant-se mútuament. En tota aquesta feina ens hi ha ajudat la gent de Versembrant, en els passos de creació, gravació de l’àudio i de vídeo.
L’origen d’aquests 2 raps comença molt abans, quan la Facultat d’Educació de la Universitat de Girona es va posar en contacte amb el Museu Etnològic del Montseny per proposar-los participar en el projecte LearnOUT-Avaluation. Aquest projecte de recerca participativa combina la investigació amb l’acció social, en aquest cas a través de l’avaluació d’activitats educatives en el medi natural. Què i com s’avaluaria es va decidir conjuntament entre la universitat, l’escola i el museu: el sentiment de pertinença al final del projecte El Montseny a l’escola, a través d’un rap.
El rap ha servit per avaluar i posar punt i final al programa que els ha acompanyat durant tota la primària: El Montseny a l’escola, un programa d’educació ambiental impulsat pel Parc Natural i que l’escola Dr. Carulla i el Museu Etnològic del Montseny realitzen des de 2008.
El raps que podeu veure i escoltar aquí seran una eina per millorar el projecte els propers anys i adaptar-lo per tal d’aconseguir que els nous alumnes aprenguin a estimar, respectar i fer-se seu el poble d’Arbúcies i tot el Montseny.