18/03/2025 - Cultura

Es consoliden les jornades de recreació històrica del vescomtat de Cabrera amb 1.500 visitants

El públic va fer un viatge en el temps i va traslladar-se a l’època del setge al castell de Montsoriu

Aquest cap de setmana Arbúcies s’ha transportat al segle XIV per viure de primera mà La revolta del vescomtat de Cabrera i el famós setge al castell de Montsoriu. La segona edició d’unes jornades de recreació històrica que ha aplegat unes 1.500 persones al llarg de tot el cap de setmana i que fan que es consolidin en el calendari festiu arbucienc. 

L’espai Medievàlia, situat al Parc Mongé, va ser l’escenari d’aquestes jornades i es va convertir en un campament medieval amb les tendes de la tropa, on també s’hi va poder veure  la feina del mestre d’aixa, de l’armorer, com era la cuina a l’època medieval i també hi va haver una zona dedicada a activitats familiars. En un entorn de prop de 2.000 metres quadrats s’hi va instal·lar un parc temàtic per reviure l’ambient i els personatges de la mà de la companyia Alma Cubrae, una de les més importants del país. L’objectiu de l’Ajuntamernt d’Arbúcies i el Museu Etnològic del Montseny era el de crear un espai on els visitants de totes les edats poguessin experimentar i viure l’experiència d’un viatge en el temps a l’època del gran setge del castell de Montsoriu.

Moltes famílies van visitar l’espai amb activitats pensades per a la mainada: el joc de bitlles medieval, el tir al papagai, un taller de petits cavallers amb armadures, o un de pintar escuts, que van estar molt concorreguts al llarg de tot el cap de setmana. Una de les activitats estrella per al públic assistent va ser el Pas d’armes, una recreació històrica que es va poder veure tant dissabte com diumenge, i que consistia en què sis cavallers lluitessin per guanyar l’espasa de virtut.

La demostració que portava per títol L’arnès del cavaller i que mostrava com es vestia un cavaller a l’època del setge a Montsoriu, al segle XIV, també va ser un dels atractius del programa d’activitats de les jornades. En aquesta edició, com a novetat, durant la demostració s’hi presentaven 8 personatges vinculats a la nissaga dels vescomtes de Girona-Cabrera i als seus dominis del gran vescomtat de Cabrera: Ermessenda de Montsoriu (la vescomtessa fundadora del monestir de Breda), Bernat II de Cabrera (el gran vescomte, privat del rei Pere el Cerimoniós i capità general de la flota catalana) Pere de Santantoni (notari i administrador del vescomtat a Hostalric), Jaume Ferrer de Blanes (el gran cosmògraf català), Miquel de Breda (monjo benedictí del monestir), Ramon d’Arbúcies (el gran ballester defensor de Montsoriu)... 

El diumenge al matí es va fer la marxa dels cavallers, que des del campament reial van recórrer el mercat d’Arbúcies i diferents comerços buscant els partidaris revoltats dels Cabrera. El recorregut pels carrers cèntrics va generar molta expectació, i va acabar a l’Espai Cabrera del Museu Etnològic del Montseny.

El segon espai que complementava el programa d’aquestes jornades va ser el Museu Etnològic del Montseny – Espai Cabrera (MEMGA). Durant tot el cap de setmana va celebrar una jornada de portes obertes per a visitar les sales dedicades al vescomtat de Cabrera i al castell de Montsoriu i també un taller de cal·ligrafia medieval a càrrec de Raffaello Ducceschi i la xerrada Músiques i sons de l’edat mitjana a càrrec de la historiadora Laura Castellet.