MEDI AMBIENT I TERRITORI - 03/04/2008

Es localitzen diversos exemplars d’una espècie protegida de mol·lusc a la Bassa de la Farga

La descoberta de les nàiades s’ha produït durant la neteja de l’espai i és molt important ja que es consideraven extingides a la conca de la Tordera

Les obres de neteja i condicionament de la Bassa de la Farga d’Arbúcies han deixat al descobert una troballa singular, diversos exemplars vius de nàiades, una espècie protegida de mol•lusc que es considerava extingit a la conca de la Tordera. La descoberta es va produir fa dues setmanes i durant un temps s’han aturat temporalment els treballs a la bassa per tal que un equip tècnic extern pogués estudiar la desena d’individus vius localitzats. Per la importància i la singularitat del descobriment, el mateix equip tècnic i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya han recomanat la modificació del projecte inicial, i deixar una part del fons de la bassa amb sediments per tal d’afavorir la població de nàiades. L’ajuntament ha acceptat aquesta modificació, i a més ja ha contactat amb la Universitat Autònoma de Barcelona perquè faci un seguiment d’aquesta població.

El descobriment es va produir el passat 21 de març mentre s’extreien els fangs de la zona més propera al rec d’entrada d’aigua. Es van descobrir diversos exemplars de nàiades, fet que va comportar l’aturada dels treballs i la notificació de la troballa al cos d’Agents Rurals. A proposta de l’ajuntament, es van examinar una desena d’individus vius i la vintena de closques trobades en els fangs i que ja s’havien retirat. En la investigació s’ha determinat que es tracta de l’espècie Anodonta Cygnea, un mol·lusc bivalva de closca ovalada i coloració marró verdosa. Els exemplars vius observats són adults, de fins a 20 cm de longitud, i se’ls estima una edat d’entre 10 i 20 anys.

La Bassa de la Farga està situada al nucli urbà d’Arbúcies, i tot i que antigament era una reserva d’aigua per una farga, actualment té una funció més recreativa. Tant l’antic edifici de la farga com la mateixa bassa són propietat municipal, i des de les àrees d’Urbanisme, Medi Ambient i Territori, Cultura, i amb la col•laboració dels Museu Etnològic del Montseny, s’ha elaborat un projecte de restauració de l’espai i afavorir-ne l’ús públic.

Espècie protegida
Com la resta de les nàiades, es tracta d’una espècie protegida a Catalunya (Categoria D segons la Llei 12/2006, del 27 de juliol, de mesures en matèria de medi ambient i de modificació entre altres de les lleis 3/1988 i 22/2003, relatives a la protecció dels animals; DOGC 4690 del 03/08/2006). El gènere Anodonta es considerava extingit a la conca de la Tordera (Altaba 1991) però al 2001 es va publicar l’existència d’una població al Pantà d’en Matllo, i durant els darrers 20 anys s’han localitzat closques buides en dos indrets més de la conca, però en cap cas s’havien localitzat exemplars vius com els actuals de la Bassa de la Farga.

Agenda

Calendari
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Fletxa setmana2526272829301
Fletxa setmana2345678
Fletxa setmana9101112131415
Fletxa setmana16171819202122
Fletxa setmana23242526272829
Fletxa setmana303112345
Calendari Municipal d'Activitats

Cercador