ECONOMIA SOCIAL - 03/05/2019

L’Ajuntament promou un procés participatiu per triar el nom d’una cooperativa per a joves

Aquesta iniciativa pretén introduir al mercat laboral els joves del PFI

Fins al 23 de maig hi ha temps per fer propostes en el procés participatiu que s’ha obert per decidir el nom de la nova cooperativa de treball per a joves que s’està creant a Arbúcies. Es tracta d’un projecte impulsat des del Programa de Formació Integrada (PFI) i que pretén fer un acompanyament amb formació integrada als joves per gestionar, dissenyar i implementar una unitat de negoci dins una cooperativa de treball.

Programa de formació integrada, PFI

El PFI és un recurs educatiu, social, formatiu amb resultats òptims en les sis edicions que ens precedeixen. En el projecte hi participen de manera activa els tres instituts d’educació secundària de la nostra zona: IES Montsoriu d’Arbúcies, IES Anton Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm i IES Vescomtat de Cabrera d’Hostalric. Es tracta d’un recurs pedagògic compartit.

El regidor d’Educació, Jaume Salmeron, ha explicat: que després de 6 anys és necessari obrir una nova etapa i anar una mica més enllà, tant en l’àmbit de formació professional com en el de la promoció econòmica. Tres factors han empès a proposar un nou projecte que ampliarà l’impacte formatiu i d’integració laboral d’una part significativa de l’alumnat del PFI Montseny-Guilleries:

- La necessitat d’ampliar el catàleg de serveis del programa, amb la intensificació de les accions destinades a una formació professional més especialitzada amb determinats segments d’alumnat.
- L’adaptació d’actuacions ja que el 25 per cent de joves que participen en el programa acaben abandonant els estudis i, en molts casos, les feines esporàdiques i/o precaritzades que desenvolupen.
- L’aposta transversal i compartida dels consistoris que mancomunen el PFI, Arbúcies i Sant Hilari Sacalm, per l’economia social i solidària que els empeny a apostar per aquest model organitzatiu i formatiu també en el PFI
.

Des d’aquest punt de partida, l’Ajuntament d’Arbúcies planteja als socis col·laboradors iniciar un camí destinat a promoure un programa formatiu i un nou projecte de promoció econòmica i d’inserció laboral.

La cooperativa

L’administració municipal i els departaments tècnics implicats plantegen el projecte de creació d’un projecte empresarial al voltant dels productes de proximitat i ecològics de la zona Montseny - Guilleries emmarcat en quatre fases:

- Consolidació del PFI Montseny-Guilleries com a punt formatiu i recurs pedagògic per la zona geogràfica que hem anat descrivint.
- Execució d’un programa formatiu específic sobre manipulació d’aliments i elaboració de productes naturals com confitures, cremes i productes d’horta.
- Creació d’una cooperativa de treball amb alumnes del PFI que superin aquesta etapa formativa amb la tutela tècnica de l’equip formador del programa.
- Estructurar i desenvolupar, des de l’àrea de promoció econòmica en coordinació amb l’àrea d’educació, un pla de viabilitat econòmica i comercial del projecte.

Actualment, el projecte es troba en la fase de recerca del nom de la cooperativa. De moment, ja s’han fet 18 propostes, però el procés està obert a tothom i es poden fer propostes a través d’aquest enllaç de la plataforma Decidim de l’empresa Coditramuntana: http://arbuciesparticipa.demo.decidim.coditramuntana.com/processes/projecte-singulars/f/178/

Per a més informació de la cooperativa i per poder-hi participar es pot enviar un correu electrònic a jrtalleda@ajarbucies.cat.

Cercador