CULTURA - 14/03/2019

Per bruixa i metzinera, nova exposició temporal al Museu Etnològic del Montseny

La mostra es podrà veure fins al 28 d’abril

Per bruixa i metzinera, la cacera de bruixes a Catalunya és una exposició produïda pel Museu d’Història de Catalunya que presenta el fenomen de la bruixeria i la imatge que ens ha arribat a partir de la literatura, el cinema i les arts plàstiques.

La bruixa que vola dalt d’una escombra, que es troba amb les seves companyes en sàbats nocturns i que disposa de poders malèfics atorgats pel diable posseeix un gran atractiu en l’àmbit de la creació. Però aquesta imatge que s’ha anat construint, té el seu origen en la brutal repressió, que a partir de l’any 1450, va deixar més de 60.000 persones ajusticiades a tot Europa acusades de bruixeria.

L’exposició que es podrà veure fins al 28 d’abril al Museu Etnològic del Montseny, es troba estructurada en 10 plafons cadascun dels quals ens presenta una temàtica diferent: els inicis històrics d’aquest fenomen, com eren vistes les bruixes pel seus perseguidors, la inquisició espanyola i el procés de Zugarramurdi, la cacera de bruixes a Catalunya, la bruixa a la tradició popular... El que es pretén és explicar el fenomen de la cacera de bruixes que es visqué tant a Catalunya com a la resta d’Europa entre els segles XV i XVII, tot fent un èmfasi especial en els esdeveniments del nostre país durant les dues primeres dècades d’aquest últim segle. Només en l’àmbit geogràfic del Montseny, entre 1617 i 1622, la cacera de bruixes es va estendre de forma ràpida: Viladrau, el Brull, Seva... amb més de 30 persones ajusticiades.

Activitats paral·leles

El Museu Etnològic del Montseny ha preparat un seguit d’activitats complementaries a l’exposició per apropar a tots els públics el món de les bruixes.

El dissabte 23 de març, a 2/4 de 7 de la tarda tindrà lloc la xerrada Les plantes de les bruixes, una sessió didàctica sobre etnobotànica relacionada amb la bruixeria a càrrec de Júlia Carreras (filòloga i investigadora).

El dissabte 6 d’abril a les 8 del vespre, el professor d’Agustí Alcoberro, professor d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona i comissari de l’exposició oferirà la conferència De Viladrau a Arbúcies...La cacera de bruixes al Montseny i a Catalunya.

I amb motiu de la diada de Sant Jordi, els alumnes de les escoles d’Arbúcies visitaran la mostra i participaran en un taller d’amulets. I, a la tarda, a 2/4 de 7 hi haurà un taller de màgia amorosa, a càrrec de Júlia Carreras, filòloga i investigadora.

Agenda

Calendari
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Fletxa setmana31123456
Fletxa setmana78910111213
Fletxa setmana14151617181920
Fletxa setmana21222324252627
Fletxa setmana28293031123
Calendari Municipal d'Activitats

Cercador