MEDI AMBIENT - 04/01/2019

Arbúcies tindrà un Pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt

El municipi és un dels més forestals de la demarcació amb 8.000 hectàrees de boscos

L’Associació de Propietaris del Montseny (APM) es va constituir l’any 2009 i té com a objectiu principal agrupar els propietaris del massís per unir esforços i fer surar noves oportunitats que assegurin la continuïtat del medi i la vida al Montseny. L’associació és oberta a totes les propietats en sòl rústic, indiferentment de la seva grandària, ja que els problemes i reptes a què els propietaris ens hem d’enfrontar són comuns per a tothom.

L’any 2016 arran d’un conveni de col·laboració amb la Fundació Agrària Local d’Arbúcies, es va traslladar la seu de l’associació al carrer Sant Jaume, 29, d’Arbúcies. Per part de l’associació vàrem rebre la inquietud de diversos propietaris de petites finques manifestant quin suport podien tenir per la gestió i manteniment de les mateixes.

Arbúcies és un dels municipis més forestals de la demarcació de Girona, amb gairebé 8.000 hectàrees de boscos. La gestió forestal que es fa en aquestes zones va disminuint perquè els productes forestals estan molt devaluats, amb preus de venda similars als que es pagaven fa 20 anys.

L’abandonament dels boscos provoca una pèrdua de qualitat ambiental d’aquestes masses forestals, i un risc en augment de patir efectes de possibles pertorbacions naturals, com les plagues o els incendis forestals.

Actualment existeixen uns instruments d’ordenació forestal :
• Pla tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF, finques superiors a 25 ha.)
•Pla simple de gestió forestal (PSGF, finques inferiors o iguals a 25 ha)
• Pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt (PTGMFc planificació forestal conjunta)

Quines avantatges té?
• Gestionar millor la finca, gràcies a l’inventari realitzat es podrà saber les existències, densitat de peus, creixement dels arbres, etc.
• Conèixer els limits i les superfícies. S’acompanya d’un plànol topogràfic d’escala 1:5.000, amb els límits de la finca.
• Prioritat en l’otorgament de les subvencions.
• Millora de la fiscalitat:
- Estalvi del 95% de l’impost patrimonial
- Exempció fiscal que oscil·la entre el 57 i el 95% en l’impost sobre donacions i succecions.
- No es paguen impostos (IRPF) per les subvencions cobrades.
• Facilitat en els permisos d’aprofitament.
• Assegurança de responsabilitat civil gratuïta (que disposa el CPF).

Situació actual
L’Associació de Propietaris del Montseny lidera la redacció del Pla tècnic de gestió forestal i millora forestal conjunt d’Arbúcies, amb la finalitat que abans de final d’any es presenti al Centre de la Propietat Forestal per a la seva revisió i aprovació.

Per part de l’Associació estem contactant amb tots els propietaris que tenen una finca rústica dins dels límits del Pla, per informals del projecte i a fi que a primers d’any es puguin adherir al Pla Conjunt i obtenir un Pla particular de forma gratuïta, per poder gaudir de tots els avantatges dels instruments d’ordenació forestal així com tenir opció a participar en accions forestals conjuntes.

Text: Associació Propietaris del Montseny

Agenda

Calendari
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Fletxa setmana28293031123
Fletxa setmana45678910
Fletxa setmana11121314151617
Fletxa setmana18192021222324
Fletxa setmana2526272829301
Calendari Municipal d'Activitats

Cercador