CULTURA - 16/05/2018

Campanya per combatre la vespa asiàtica a Arbúcies

Actualment s’està treballant amb el protocol d’actuació contra els vespers d’olla

Arbúcies, com molts pobles de Catalunya, ha detectat darrerament l’aparició de la vespa velutina o altrament dita vespa asiàtica. Es tracta d’una espècie de vespa similar a les autòctones que es pot diferenciar pel fet de tenir les potes grogues i no marrons, tenir l’abdomen negre i no marró i tenir una única franja ampla i groga a l’abdomen, i no tot l’abdomen groc com les vespes que coneixem de tota la vida.

Aquesta espècie utilitza les abelles com aliment per a les seves larves i és un greu problema per a l’apicultura. Per aquest motiu, Arbúcies ha iniciat una campanya per tal d’impedir la creació de vespers d’olla (colònia de vespes) amb la captura de reines durant els mesos de març a juny. D’aquesta manera, l’Ajuntament s’ha reunit amb diversos agents del territori: (pagesos, ramaders, apicultors, ADF Montseny Guilleries, ADF de la Selva, entre d’altres), i conjuntament s’ha dissenyat una estratègia de captura de reines, i s’ha aconseguit cobrir el territori amb trampes atraients per aquestes vespes. L’Ajuntament d’Arbúcies ha repartit de forma gratuïta líquid atraient a totes aquelles persones que han volgut col·laborar amb la campanya i s’han repartit tríptics i informació a tota la població. En aquest sentit, s’ha fet un mapa amb tots els punts on s’han posat trampes gràcies als voluntaris que les han col·locat, així com es du un control de les vespes capturades.

A més, també s’han realitzat tallers a les escoles del poble per explicar als nens i les nenes el cicle de vida de la vespa asiàtic, així com fer-los conscients de la perillositat d’aquesta espècie i que tinguin la màxima precaució i no s’acostin als vespers. L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha explicat que de cara a l’estiu s’enfortirà la campanya per tal d’aconseguir la participació de la ciutadania en la recerca dels ruscs de la vespa asiàtica, segons ha assenyalat Garriga, “per després poder gestionar correctament l’extracció d’aquests vespers”.

Agenda

Calendari
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
Fletxa setmana1234567
Fletxa setmana891011121314
Fletxa setmana15161718192021
Fletxa setmana22232425262728
Fletxa setmana2930311234
Calendari Municipal d'Activitats

Cercador