CULTURA - 04/04/2018

Aquest diumenge Arbúcies celebra les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies

Recreacions, la història de la Teresa d’Arbúcies i les bitlles catalanes, algunes de les activitats de la jornada

Un any més, i ja en són 5, ens proposem commemorar els fets del Combat d’Arbúcies. Uns fets que van succeir el 13 de gener de 1714, en plena Guerra de Successió, en què el sometent d’Arbúcies, Espinelves, Sant Hilari i Viladrau van infringir una derrota important a les tropes dels exercits borbònics quan es dirigien d’Hostalric a Osona. Posteriorment, en represàlia, l’1 d’abril del mateix any, Arbúcies va ser cremada totalment.

L’objectiu de les jornades és explicar la història del nostre poble, que no deixa de ser la nostra història i part de la història del nostre país. Allò que hem fet i ens ha passat i fa que siguem el que som i com som.

Com vivia, què feia la gent al segle XVIII, això és el que volem mostrar. Com era la vida al Montseny al 1700? Com era la vida a la Catalunya rural i de muntanya. Coneixem molt bé què passava a Barcelona però, sabem què passava a Arbúcies? I si ho coneixem, per què no ho expliquem?

Explicarem què eren les puntes de coixí, en quines robes s’utilitzaven i com es feien. I podreu saber que la gent jugava a bitlles, si com ara, que eren a l’abast de tothom i que era un joc habitual. Però no tant sols podreu saber, sinó que podreu aprendre i fer. Així com tastar, cap el migdia, l’escudella feta com es feia a les grans celebracions.

Viurem la història de la Teresa d’Arbúcies, aquella dona que ens rep a casa seva per explicar-nos que el seu marit i el seu fil gran han hagut de marxar i que es pregunta què serà de la terra si no tornen, què serà de la casa, què serà de nosaltres, i en ella podrem veure a moltes dones d’Arbúcies de llavors i de moltes altres èpoques.

I tindrem, com no, als Miquelets que ens faran la recreació dels fets del Combat, a la riera, i muntaran els seus campaments a la plaça de la Vila. Farem instrucció, buscarem els millors fusellers als servei del rei i podrem fer la jura a la bandera de Sant Narcís. Diumenge 8 d’abril a partir de les 10 del matí a la plaça de la Vila i a la riera. Gaudiu de la història, d’aquesta que és la d’Arbúcies, de la seva gent i de tothom.

Agenda

Cercador